Pukkelpop 2016 – dag 1 (donderdag 18/08)

 

De afgelopen donderdag (18/08), vrijdag (19/08) en zaterdag (20/08) ging ik voor de eenentwintigste (!) keer al naar Pukkelpop. (Ter vergelijking: dit jaar bestaat het festival eenendertig jaar en vierde het zijn dertigste editie.) Hier volgt een kort overzichtje of verslagje van mijn eerste festivaldag. O ja, sinds vorig jaar (?) is er op woensdag al een soort “vooropening”, een dag 0, maar die laat ik aan mij voorbijgaan, op mijn leeftijd is dat voor een werkende mens wat te veel van het goede en het zijn trouwens toch vooral knoppendraaiers op het programma en dat is mijn ding niet.

 

Ik begin waar het voor mij en volgens mij allemaal om zou moeten gaan: de muziek.

Matig (maar nog doenbaar) vond ik:

– Robbing Millions;

– The Kills.

Behoorlijk waren:

– Kiran Leonard;

– Drive Like Maria (met wat minder gitaarsolo’s zou het beter zijn);

– The Front Bottoms;

– Twin Atlantic;

– Cage The Elephant;

– Clutch.

Goed vond ik:

– Whispering Sons (new wave/post-punk en winnaars van de Rock Rally);

– Mad About Mountains;

– Beach Slang;

– The Tallest Man On Earth (nu met band – de twee vorige keren op Pukkelpop speelde hij solo);

– Catfish And The Bottlemen;

– Mastodon.

Uitstekend was:

– Neurosis.

Conclusie: maar een uitschieter waardoor het voor mij soms leek alsof het wat minder was, wat het achteraf bekeken toch niet echt was.

 

Eten en drinken: hoewel de keuze de laatste jaren heel erg groot geworden is (zeker in vergelijking met twintig jaar geleden), blijft het pijnpunt (ja, ik blijf erover zagen) de prijs: het is veel te duur in verhouding met de porties en/of de kwaliteit. Op dag een at ik een klassieker: friet met mayonaise. Waar je vroeger alleen pilsbier, frisdrank en water kon kopen, is ook op dat gebied de keuze veel uitgebreider geworden: fruitsap, speciale bieren, wijn, cocktails, whiskey, het is allemaal te krijgen, tegen woekerprijzen uiteraard. En vermits door het veiligheidstheater totaal geen vloeistoffen binnengebracht mochten worden, riskeerde ik niet van zoals gebruikelijk wijn in een tetrabrik mee te nemen en gewoon de festivalwijn te kopen à twee bonnen het stuk. Daarbij had ik wel geluk: op een van de slechts twee standen waar wijn verkocht werd, werd die verkocht in van die bierbekers waardoor het qua woekerprijzen nog enigszins meeviel. Als je dan ook nog twee bonnen op de grond vindt …

 

De rest: In tegenstelling tot wat eerst leek, mocht je toch je eigen eten (tenzij het als gevaarlijk beschouwd zou worden 🙂 ) meebrengen. Maar voor de rest vond en vind ik het hele veiligheidstheater bij de inkom overdreven en zelfs onnodig (en potentieel gevaarlijk wegens langere wachtrijen die een ideaal doelwit vormen voor idioten die aanslagen zouden willen plegen). De afsluiting van de Kempische Steenweg voor de deur is in dat opzicht misschien wél begrijpelijk, maar iemand met slecht bedoelingen vind heus wel een ander middel. En het Belgische drugsbeleid is sowieso belachelijk, dus die beloofde strenge controles (waar ik overigens niks van gezien heb) waarbij de boetes onmiddellijk met de betaalkaart betaald konden worden, zijn dat ook. Dat het festival, zoals zowat alle festivals, o.a. gesponsord wordt door een brouwer, maakt het natuurlijk extra belachelijk. Misschien moeten ze op het “don’t do drugs”-bord en op de “voluntary drugs deposit box” (waarom passen daar geen flessen, bekers, blikjes etc. in?) er volgende keer maar bijzetten dat die boodschap mede mogelijk gemaakt werd door de sponsorende brouwer (nee, geen naamsvermelding).

pukkelpop,pukkelpop 2016,fail,belgisch drugsbeleid,idioot,alcohol is ook een drug,belachelijk,drugsbox

 

Tot slot een clipje van mijn topper van de dag, Neurosis, het is een volledig optreden van de band in 2015:

 

Later volgt een verslagje van dag 2 en 3.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.