Inperking vrije meningsuiting?

Ik stuitte vanavond toevallig op een artikel op de site van Knack getiteld: “N-VA bepleit inperking vrije meningsuiting.” Ik viel net niet van mijn bank …

 

Kort samengevat komt het erop neer dat die partij (ik noem de naam zo weinig mogelijk, ze krijgen al genoeg reclame) de vrijheid van meningsuiting wil inperken voor “collaborateurs” van terrorisme. Andere partijen vinden dat niet nodig omdat er sowieso al wettelijke middelen zijn om de uiting van dergelijke meningen tegen te houden.

 

Ik vind het persoonlijk heel vreemd of tegenstrijdig dat een dergelijk voorstel komt van een Vlaams-nationalistische, zelfs separatistische partij komt. Een partij kortom die de Belgische staat graag zou zien verdwijnen en waarvan de voorlopers (zowel politieke partijen als verenigingen of bewegingen allerhande) jarenlang de Belgische vrijheid van meningsuiting gebruikt (misbruikt) hebben om dit land al dan niet openlijk proberen te doen uit elkaar vallen. Met een ingeperkte vrijheid van meningsuiting zou die partij misschien niet eens bestaan hebben of niet zo groot geworden zijn.

 

Bovendien is er in Vlaams-nationalistische kringen vaak veel sympathie (geweest) voor allerlei buitenlandse regionalistische groeperingen die het niet zo nauw nemen met de wetten van hun land en zelfs voor bewegingen die het geweld niet schuwen (bijvoorbeeld de Baskische ETA). Als dat geen collaboratie is met terroristen … En dan zwijg ik nog over de jarenlange eisen voor amnestie voor Vlaamse nazi-collaborateurs …

 

Begrijp me niet verkeerd: terrorisme is verkeerd volgens mij net zoals ertoe oproepen, maar om aan de grondwet te prutsen hiervoor is niet een, maar honderd stappen te ver!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.