Muziekfestivals en veiligheid

 

De zomerfestivals zijn weer volop bezig. Ik ga zelf normaal ook naar een groot (Pukkelpop) en twee kleine of middelgrote festivals (Rock Herk en het Absolutely Free Festival). Maar ik vrees dat dit jaar mijn plezier toch redelijk vergald zal worden, zeker op de festivals waar ik meer dan een dag naar toe ga (Pukkelpop drie dagen en Rock Herk waar ik voor het eerst van plan ben de twee dagen te gaan).

 

Het vergallen van het plezier zal vooral gebeuren bij de inkom. Het zou wel eens kunnen – zeker op Pukkelpop – dat iedereen eerst door een metaaldetector moet passeren. En de controle van eventuele rugzakken zou strenger worden, voor zover ze al binnen mogen. Veiligheidstheater ten top! Theater ja, want met echte veiligheid heeft dat natuurlijk niks te maken, het verplaatst het zo al kleine risico gewoon. Iemand met slechte bedoelingen richt zich nu gewoon op de mogelijk langere wachtrijen. Maar ja, symboolpolitiek, perceptie, enz. zijn belangrijker dan echte maatregelen, voor zover die al nodig zouden zijn. En het is voor de organisatoren uiteraard mooi meegenomen dat er nu absoluut geen eten of drinken mee naar binnen mag, zo wordt er uiteraard meer gekocht op het terrein en – hoewel ik absoluut geen aanhanger van complottheorieën ben – dat zal toch uiteraard ook minstens deels de bedoeling zijn. Terwijl juist de schandalig hoge prijzen van voedsel en drank op het festivalterrein volgens mij aan oplichting grenzen (en ja, ik heb over mijn woorden nagedacht!), zeker als je rekening houdt met de soms bedenkelijke kwaliteit.

 

Ik hoop dat hier veel protest tegen komt, maar ik vrees (of ik ben er zelfs nogal zeker van) dat dat ijdele hoop is.

 

Advertenties

One thought on “Muziekfestivals en veiligheid”

  1. Het geeft de mensen een gevoel van veiligheid – een heel erg vals gevoel, dat wel. Vandaar dat niemand protesteert. Terrorisme is niet iets wat te controleren valt, maar op deze manier proberen ze het toch te controleren, of de schijn op te houden. We zullen met de dreiging moeten leren leven. Laat het uw festivalplezier niet vergallen hé 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.