Wielercommentaar

Ik ben geen fanatiek wielerliefhebber, maar als ik thuis ben en er wordt een wielerwedstrijd uitgezonden, dan kijk ik meestal wel. Of beter: de tv staat aan, meestal als achtergrond en af en toe kijk ik wel.

 

Op het moment dat ik dit schrijf, is de Ronde van Vlaanderen bezig. (Er zijn mooiere koersen, vind ik, geef mij maar Luik – Bastenaken – Luik of de Amstel Gold Race – de heiligverklaring en erg overdreven uitspraken als “Vlaanderens mooiste” of iets dergelijks vind ik heel erg overdreven, doch dit alles terzijde …) Wat mij tijdens uitzendingen van wielerwedstrijden op de BRT (ja, ik weet het dat die naam al jaren geleden veranderd is), is het commentaar. Michel Wuyts is niet bepaald de beste commentator: hij lijkt duidelijk zijn favorieten te hebben, en zijn woordkeuze vind ik dikwijls ook maar niks. Kan iemand hem bijvoorbeeld eens uitleggen dat het middenrif een onderdeel van het menselijk lichaam is en dat iets als het middenrif van de wedstrijd niet bestaat. En de uitdrukking is echt wel kantje boord en niet kantje boordje.

 

Dan is er ook nog de co-commentator. Dat is meestal, zeker in grotere wedstrijden ex-wielrenner en ex-ploegleider José De Cauwer, ooit door iemand José De Herkauwer genoemd. Kan iemand die man eens uitspraaklessen geven? Oké, het is geen journalist, hij zit er als specialist, maar toch … Als ze hem nu al eens zouden leren dat de h in het begin van een woord echt wel uitgesproken wordt in het Nederlands, dan zou het al een pak beter zijn. Dan krijg je niet meer van die rare woorden als zebbe (zo klinkt “ze hebben” bij hem).

 

Maar ik vrees dat ik er toch mee zal moeten leren leven …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.