“Test Aankoop bindt strijd aan met dubieuze praktijken datingsites”

De consumentenorganisatie Test Aankoop wil dat de FOD Economie een onderzoek opent naar de onwettige praktijken van sommige datingsites. Uit een onderzoek blijkt immers dat verschillende van die sites de wettelijke regels niet respecteren.

In het onderzoek van Budget & Recht, het financiële tijdschrift van Test Aankoop, werden in totaal negen populaire datingsites opgenomen. Het gaat om 50plusmatch, Attractive World, Be2.be, C-date, Elitedating, Gleeden, Meetic, Parship en Rendez-vous.be.

De meeste van die sites houden zich aan de wettelijke vereisten en zijn perfect betrouwbaar, benadrukt Test-Aankoop. Maar toch zijn er ook enkele die het niet al te nauw nemen met de regels. Zo werd de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen meermaals met de voeten getreden.

“Attractive World, Gleeden en Meetic zijn niet wettelijk in orde: zij spreken maar over zeven dagen bedenktijd en dat is te weinig. 50plusmatch en Rendez-vous.be gaan nog een stapje verder en geven helemaal geen bedenktijd”, zegt Test-Aankoop.

Bovendien zijn drie datingsites niet transparant over hun tarieven. “Attractive World en C-date kondigen nergens prijzen aan, waardoor nieuwsgierigen zich eerst moeten inschrijven om de prijzen te kennen. Ook op Gleeden, de enige site uit het onderzoek die werkt met een kredietsysteem, is het onduidelijk hoeveel zulke credits precies kosten.”

Verder klaagt Test-Aankoop nog aan dat een stilzwijgende verlenging van het contract soms niet duidelijk genoeg wordt aangekondigd in de algemene voorwaarden. De consumentenorganisatie roept bezoekers van datingsites op altijd de kleine lettertjes te lezen alvorens een betalend contract aan te gaan.

“Wij vragen nu aan de FOD Economie om net als wij die websites onder de loep te nemen en die websites die de wet schenden op de vingers te tikken zodanig dat de algemene voorwaarden zo snel mogelijk worden aangepast”, aldus Jan Moers van Test Aankoop.
“Sites worden gecontroleerd”

De FOD Economie bevestigt  dat de datingsites regelmatig aan controles onderworpen worden. Enkele websites werden dit jaar nog doorgelicht, en bleken volledig legaal te opereren, klinkt het. Maar door een Europese richtlijn betreffende het consumentenrecht van mei vorig jaar is de bedenktermijn verlengd tot 14 dagen.

“Enkele veranderingen zijn reeds doorgevoerd door de sites”, benadrukt de woordvoerster van de FOD, die wel toegeeft dat nog niet alles in orde gebracht is. “We wachten op de gedetailleerde resultaten van de studie van Test Aankoop voor we onze eigen analyse geven.”

 

Bron: deredactie

 

Wat mij vooral stoort aan dergelijke sites is de in mijn ogen misleidende reclame. Een grote doorn in mijn oog is dat je gratis lid kan worden. Alleen vertellen ze daar niet bij dat je met een gratis lidmaatschap zo goed als niks kan doen buiten een profiel aanmaken. (De geringe kans op succes stoort mij uiteraard ook, maar dat is – op zijn minst in mijn geval – niet eigen aan zulke sites.)

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.